top of page

MANIFEST

Ens han fet fora del local!

Fa sis anys, el 2014, l’Esplai Matinada-Pòrtics i l’Espurna de Gràcia entràvem conjuntament als baixos del carrer Jaén nº7 mentre ens buscaven un espai definitiu. El Matinada-Pòrtics portava temps sense un local on poder desenvolupar la seva tasca, fet que els havia empès a utilitzar únicament els carrers i places del barri, situació molt precària per a qualsevol entitat. I l’Espurna de Gràcia, després d’haver estat a l’Espai Jove la Fontana –l’espai públic que havia de complir la funció de local i que finalment va ser cedit a altres entitats per part del Districte– també va haver de recórrer a la via pública per exercir la seva tasca. 

 

Des que hi vam entrar que ens hem queixat reiteradament sobre l’estat del local que teníem, ja que aquest era un espai d’ús compartit entre els dos esplais i era poc adequat per a fer-hi l’activitat, no només dels dissabtes, sinó de tota la setmana. Fa temps que reivindiquem que el local del carrer Jaén no satisfà les necessitats de les dues entitats; tampoc hem tornat a sentir a parlar del local definitiu que en el seu dia ens va garantir l’ajuntament.

 

Després d’aquests anys, a meitat d’aquest curs ens informen que no renoven el contracte de lloguer firmat entre Carmelites –les monges a càrrec de la gestió de l’espai– l’Ajuntament i els dos esplais. Degut a la situació actual, el dia de desallotjament s’ha pogut anar posposant des de l’abril fins ara. Així doncs, aquest 31 d’agost de 2020 ens han fet fora de local.

 

Des de l’Ajuntament, per falta d’espais municipals al barri de la Vila de Gràcia, no se’ns ha donat cap espai alternatiu on poder continuar la nostra tasca com a monitores d’esplai i tot el que això suposa. Només se’ns ha ofert el Casal Popular Tres Lliris, espai autogestionat pels joves de la Vila, del qual moltes de nosaltres ja formem part i on hem pogut deixar part del nostre material. Aquest local no és un espai adequat on desenvolupar la nostra tasca i creiem que no ha d’exercir com a local d’esplais, ja que és un projecte independent.

 

La tasca que realitzem com esplais la considerem vital per a les generacions d’infants i joves que ens seguiran, ja que treballem fermament per una educació en el lleure, no formal, laica i que no discrimini per raons de gènere, estatus social o procedència. Actualment les dues assemblees sumem un total de més de 50 monitores i agrupem a més de 200 famílies que dipositen la seva confiança en nosaltres per poder treballar conjuntament en l’adquisició d’uns valors i aprenentatges cap als seus fills i filles, perquè sense elles l’esplai no podria existir i el nostre paper de monitores tampoc.

 

El fet de no tenir un local propi i estable –es repeteix la situació de fa uns anys– dificulta la realització de la nostra tasca com a monitores. El local per nosaltres no només suposa un lloc on emmagatzemar material, sinó que és el lloc on ens reunim diverses vegades per setmana per preparar activitats de dissabte, campaments, sortides i excursions; valorar la feina feta després de cada esplai, i també el punt de cures de l’assemblea. I, per tant, el nexe de totes les relacions humanes dins l’esplai.

 

I no és un cas aïllat; ja fa anys que a Barcelona els esplais i caus estan sotmesos a un constant assetjament per part d’ens privats i de l’administració, que pretenen deixar-nos sense espais on poder realitzar la nostra tasca educativa i de teixit associatiu; a més a més, reiterem la poca voluntat política i la manca de reconeixement per part de les institucions a l’hora de recolzar aquest model educatiu: ens veuen joves i inexpertes, i des de la seva posició de poder pretenen invisibilitzar-nos i apartar-nos de la realitat social del nostre barri.

 

Ara sense el local, se’ns aboca a una situació d’inestabilitat i vulnerabilitat, que amb la situació actual encara patirem més. Així, llancem aquesta campanya per visibilitzar la nostra situació i reivindicar i exigir un local digne. 

 

Per no tornar a viure aquesta situació, a Barcelona ni enlloc: cap esplai ni cau sense local!


 

Assemblea de monitores 

Barcelona, 31 d’agost de 2020

Article%20Local_JoannaChichelnitzky_edit
Donate
bottom of page